Monumentengroen, grachtengroen en het daarbij behorende zandsteen geel zijn enkele namen van kleurtinten die veelal bekend zijn van alle mogelijke kleuren die je vaak gebruikt om op jouw buitenkozijnen te smeren. Maar een kleur zoals grachtengroen is ook perfect in het interieur te integreren.

Zo’n kleur zoals grachtengroen is niet alleen een tint die er enkel voor de kerstperiode is! Welnee, deze diepe en donkere tint werkt prachtig samen met vele andere complementaire kleuren en is bijzonder goed in woon- en slaapkamers of in de keuken toe te passen.

Associaties met de natuur

Grachtengroen zal met zijn donkergroene tint waarschijnlijk al snel associaties met de natuur oproepen. Het wordt daarnaast vaak met het milieu geassocieerd. Grachtengroen wordt daarom veelal voor projecten gebruikt die verband houden met thema’s die de aarde en haar ecosysteem ondersteunen.

Omdat de meest directe complementaire kleur van grachtengroen helderrood is, kan het al snel een kerstsfeer oproepen als het samen met elkander gebruikt wordt. Om die associatie vlot te vermijden, kun je grachtengroen gebruiken om blauw en andere groentinten te accentueren.

Een kleur die nooit ouderwets zal zijn

Grachtengroen is één van die RAL kleuren die tot nu toe nooit lijken te dateren. Het komt in en uit de mode, maar zal er nooit echt ouderwets uitzien. In een eenvoudige kapel zou het zelfs een opvallende achtergrond zijn.

Donkergroene tinten zien er extra mooi uit in groen marmer. En er geldt hierbij: des te donkerder des te beter. Fluweel is als stof alsook een perfecte partner voor de rijkdom, diepte en luxe van deze bijzondere kleur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een prachtig met fluweel uitgevoerde grachtengroen getinte sofa.

Grachtengroen is een kleur die wanhopig modern en geweldig wil zijn, maar er in sommige gevallen ook wel een klein beetje gedateerd en saai uit kan zien. Het is echter een geweldige tint voor als je voor de retro jaren 90-look gaat, waarbij je het goed met bordeauxrood en geel zou kunnen combineren!

Neutrale kleuren om grachtengroen te camoufleren

Als je de rood met groen tegenstellingen bij elkaar plaatst, dan zullen deze bijzonder krachtig overkomen. Dus als je iets overdreven geel, oranje, roze of paars (of neutrale kleuren met die ondertonen erin) naast het grachtengroen plaatst, dan zullen die allemaal behoorlijk op jou af springen. De sleutel is misschien om in plaats daarvan je kleuren meer te neutraliseren!

Je kunt de perceptie van jouw kamer al snel veranderen door het grachtengroen met neutrale kleuren te omringen. Gebruik hierbij de volgende items in neutrale kleuren om de look van grachtengroen al vlug te veranderen: meubilair, linnengoed, gordijnen, tapijten, accent tegels en uiteraard diverse accessoires en kunstwerken.

Kleurcombinaties om wellicht te vermijden

En dit zijn de kleuren die je wellicht liever niet in combinatie met het grachtengroen zou willen gebruiken. Gele tinten en die met een gele ondertoon, want deze zullen het groen zeker doen ‘knallen’! Met rood: ho ho ho… moet ik nog meer zeggen? Roze en paars zou je ook niet willen combineren om de jaren 80 wat te doen vergeten. Combinaties met marineblauw, bordeauxrood en oogstgeel, tenzij je jouw huis naar de jaren 90 terug wilt brengen!

Als jij over een groot talent voor decoreren beschikt, dan zijn er heel veel manieren om andere kleuren zoals zachtroze, fuchsia en camel bruin er prachtig bij het grachtengroen uit te laten zien. De juiste combinatie van kleuren, texturen, patronen en afwerking kan immers elke traditionele verfkleur behoorlijk trendy maken!

You May Also Like

Zijn MP3-spelers iets uit het verleden?

Wie zal het zeggen? Apple heeft de iPod groot gemaakt.

Waarom groene spelen een must zijn!

In de moderne tijd waarin we leven hebben kinderen de neiging om…

De nieuwe FiiO M11 Plus

FiiO heeft zeer onlangs officieel de langverwachte M11 Plus LTD digitale muziekspeler…