In de moderne tijd waarin we leven hebben kinderen de neiging om steeds meer tijd binnenshuis door te brengen. Veel kinderen zitten vastgeplakt aan hun smartphones plus andere gadgets, of hangen veelvuldig voor de televisie. Maar dit kan allemaal flink wat gevolgen voor hun gezondheid hebben.

Aan de andere kant kan het buitenspelen de mentale en fysieke gezondheid van al deze kinderen aangenaam verbeteren. De blootstelling aan het buitenspelen kan alsook hun persoonlijkheid prettig vormgeven en hen helpen allerlei essentiële sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het is zonder meer een prachtige manier om hen te helpen diverse levensvaardigheden te ontwikkelen!

Waarom juist groene outdoor spelen zo fijn zijn

In tegenstelling tot de meeste spelletjes zijn groene spelen unieke spellen waarbij het winnen of verliezen niet centraal staat. Het gaat daarentegen om met z’n allen samen te werken om zo een specifiek doel te kunnen behalen.

De belangrijkste kenmerken van groene spelen zijn dan ook: samenwerking, met de hele groep een leuke tijd beleven, het bereiken van een gezamenlijk doel en een spel waarbij iedereen meedoet (en dus ook mee kan doen!).

Deze groene spelen kunnen zowel tijdens het reguliere basisonderwijs plaatsvinden, of als een leuke vrijetijdsinvulling voor kinderen toegepast worden. En zoals reeds vermeld kunnen deze groene spelen door iedereen gespeeld worden.

Het ontwikkelen tot een perfecte teamplayer

Groene spelen zijn uiterst coöperatieve bewegingsspelen, waarin het samenwerken met elkaar centraal staat en waarbij iedereen zich verantwoordelijk zou moeten voelen voor het behalen van een door de groep bepaald doel.

Dit soort spelen zijn bijzonder belangrijk voor een groepsvorming, bijvoorbeeld tijdens intro-weken of speciale sportdagen. Ze kunnen alsook heel goed het pedagogisch klimaat binnen een groep verbeteren, plus kinderen de gelegenheid geven om zich als perfecte teamplayers te ontwikkelen.

Goed kunnen samenwerken is immers één van de basisvaardigheden die je vandaag de dag behoorlijk hard op school nodig hebt, maar alsmede in jouw latere beroep, in je vrije tijd en in al jouw persoonlijke relaties!

Meer te weten komen over groene spelen

Buiten spelen is heel gezond voor lichaam én geest. Het vermindert stress en verbetert onder meer het ruimtelijk inzicht en concentratievermogen. Plus als kinderen aangenaam via groene spelen samenwerken, ontwikkelen ze allerhande sociale vaardigheden en ontstaat er evenzo spontaan een positieve groepsvorming.
Ben jij ook enthousiast over het mogelijk toepassen van deze plezierige groene spelen, dan zou je er wellicht wat meer over willen lezen in het boek ‘De groene spelen voor jong en oud’ van H. van den Einden en R. Pecht.

You May Also Like

Grachtengroen, wat is dat?

Monumentengroen, grachtengroen en het daarbij behorende zandsteen geel zijn enkele namen van…

De nieuwe FiiO M11 Plus

FiiO heeft zeer onlangs officieel de langverwachte M11 Plus LTD digitale muziekspeler…

Zijn MP3-spelers iets uit het verleden?

Wie zal het zeggen? Apple heeft de iPod groot gemaakt.